Bil i diket

Vad ska man göra?

Igårkväll körde jag dottern till en kompis och när jag åkte därifrån så Ouuups, där låg en bil nere i diket och den hade precis nyss halkat ner där!

Uppe på vägen hade några bilar stannat och jag stannade såklart också!
Jag frågade om de behövde hjälp och berättade om mina sjukvårdskunskaper – de tog tacksamt emot hjälp!

Killen som kört bilen stod och pratade i telefon med bärgningskåren och jag märkte snabbt att han var ganska chockad -såklart…Det var en ung man som säkert inte haft sitt körkort så länge och det var ett brant dike han kanat nedför!
Det kom fler och fler bilar som stannade på platsen och släktingar till killen klev ur.Där blev totalstopp på vägen så här gällde det för mig att få bort alla som stog mitt på vägen!

Ingen hade tänkt på att få upp en varningstriangel så jag bad dem ta fram den och sätta upp den en bra bit bort vilket de snabbt ordnade!
Därefter pratade jag med killen som kört , han hade haft bältet på sig och hade inte gjort sig illa alls utan klivit ur oskadd – änglavakt!
Bilen hade hamnat precis emellan en klunga med träd och en stor skylts pelare, så hade han hamnat någon meter åt det ena eller andra hållet hade utgången kunna sett annorlunda ut!

När vi talat en stund så talade jag med pappan till killen så de skulle flytta alla bilarna från vägen till en närbelägen bensinstation och ta in killen i värmen medans de väntade på bärgaren och så skulle de ha honom hemma resten av kvällen och natten så de kunde se om han började må sämre.
När alla flyttat sina bilar så åkte jag iväg men funderade på hemvägen , vad händer i en, som person när man råkar ut för något sådant?!
Stoppa en blödning tror jag att de flesta tänker att de klarar av , men vad gör jag om någon sitter fast klämd , inte andas, har en förmodad nackskada?Ska jag börja med hjärlungräddning – hur gör man då?Hur tar man hand om någon som har drabbats av en chock – hur vet man om någon är chockad?

Helt klart är att väldigt väldigt många glömmer bort just detta viktiga med att förhindra fler olyckor  -säkerhetstänket som man faktiskt får lära sig när man tar körkortet – varningstriangel måste vi alla ha men den glöms ofta bort  och många gånger så ser man den men då två meter ifrån bilen  och där gör den ju föga nytta!

Kanske kan jag tycka att många fler personer borde gå en utbildning i Första Hjälpen , L-ABC sjukvård för när olyckan är framme så vet de flesta inte vad de ska göra och hur de ska tänka men har man en gång hört hur man ska agera är det nog lättare att plocka fram det ”tänket” från hjärnan och agera på det sättet som man lärt sig, tror jag…

Hur som helst- den killen kommer aldrig köra bil utan bilbälte och vem vet kanske han också kommer att gå en kurs framöver!