Goda medmänniskor – hjälp till att hjälpa

Vet du var närmsta hjärtstartare finns?

Varje år drabbas ca 10 000 personer av ett hjärtstopp utanför sjukhus.De flesta av dem sker i närheten av nära och kära.

Tyvärr så är nu läget så att endast ca 500 av dessa personer överlever!

När någon faller ihop helt plötsligt så är det dom första minuterna som är viktiga för hur det ska se ut i framtiden – om personen har någon framtid!
Tyvärr så är många personer rädda att göra fel eller så vågar man inte försöka hjälpa en medmänniska.

Under mina år som jag arbetade som ambulanssjukvårdare i Stockholm med omnejd så var det väldigt sällan som någon hade startat med Hjärtlungräddning på plats.

Just detta fick mig att starta mitt företag redan 1994 för att försöka lära så många som möjligt att vi alla kan hjälpa till att rädda liv!

Jag har under åren sedan dess utbildat tusen och åter tusentals personer till att försöka vara goda medmännsikor och hjälpa till att försöka rädda liv.

Men vi behöver bli fler livräddare – vet du vad du ska göra om din livskamrat ramlar ihop och inte går att få kontakt med?

Ring 112, därefter får du instruktioner och frågor från larmoperatören – de kan vägleda dig vad du ska göra – MEN om du har gått en utbildning och övat på hur du ska göra – hur hårt du ska trycka på bröstet , hur du gör inblåsningar mm så ökar chanserna att du gör rätt och resultatet bli bättre och du kan hjälpa till fortare.

Det som sedan i bästa fall kan starta hjärtat är en hjärtstartare
Dessa finns nu för tiden lite varstans i samhället.

Första Hjälpen ,Carinas utbildning & omsorg har levererat hjärtstartare till bla Stockholms Tingsrätt, Lärarförbundet på Stora Essingen, olika advokatbyråer mfl.

Vet du vart din närmsta hjärtstartare finns?
Du kan gå in på eniro.se och skriva i din adress och så trycker du på ”ännu mer” uppe på höger sida -då rullas en list ner och där står det Hjärtstartare
Trycker du på den så kommer det upp små skyltar på kartan vart i samhället det finns en apparat som faktiskt kan vara skillnad mellan liv och död!

Mina grannar i vår bostadsrättsförening tycker att dom har en bra granne för när de trycker in sin adress så kommer det upp en skylt att det finns en hjärtstartare på nummer 9

Hur ser det ut på Din arbetsplats – i ditt grannskap?

Hjälper du mig att hjälpa så kanske vi tillsammans kan vara med och rädda liv – och det, det är stort – tro mig , jag vet…

Var rädd om dina nära och kära – hör av dig och boka in ett kurstillfälle snart – man vet aldrig när det som inte händer ändå händer!